Skriv dagbok!

Några av världens kändaste författare skrev dagbok, vilket säger en del om att det gynnar dig på flera sätt. Det främjar din kreativitet, gör dig med effektiv och minskar din stress – detta är några av de anledningar till varför du borde börja skriva dagbok. 

Skriva dagbok är för många en självklarhet, för andra något främmande. Att föra journal av din vardag och dina tankar har många fördelar då det plockar dina tankar från ditt huvud ner på papper. Du behöver inte fokusera på allting på en och samma gång, utan genom att skriva ner idéer och tankar kan du lämna dem för tillfället och få mer tankekapacitet till nuet. Att skriva gynnar också dig på andra sätt.

Du blir en bättre kommunikatör

Tankar i huvudet kan lätt bli rörigt. Det är svårt att hålla koll på vilka tankar som är kopplade till oro, stress och ångest och genom att skriva ner dem kan du enklare hantera dina känslor. Genom att du får mer ordning på dina tankar och sätter ord på dem kommer du också få enklare att kommunicera och detta hjälper dig när du uttrycker dig och i konflikthantering. 

Minska din stress och öka din kreativitet 

Att skriva dagbok är en enkel form av terapi då det är ett sätt att minska din stress, det fungerar som en typ av meditation. Enkel förklaring är för att du ordnar upp dina tankar och göra det enklare för dig att fokusera på det du önskar. 

I och med att stressen lättar kommer också din kreativitet öka. Kreativiteten ökar inte enbart för att du blir mindre stressad, utan den ökar för att du behöver aktivera den delen av hjärnan för att få ner dina tankar i ord. Om du behöver vara kreativ men inte får något flyt, testa att ta några minuter till ditt skrivande så ska du se att du kommer igång. 

Höj din emotionella intelligens

Du känner säkert till att det går att mäta intelligenskvot, som kallas IQ, och det finns även något som heter emotionell intelligens. Detta är något som du som människa jobbar med att förbättra under hela ditt liv och det finns vissa saker som främjar utvecklingen, bland annat att skriva dagbok. Det du kommer känna av i denna utveckling är hur du lär dig hantera dina egna känslor, handskas med andras känslor och reflektera. 

Du får ökad självkänsla

Det är lätt att trycka ner sig själv med dåliga tankar, exempelvis att du inte är bra nog eller inte klarar av något. Däremot är detta något som är svårt att få ner i skrift, för det är inte sant. Det är knepigt att formulera om tankar som inte stämmer, utan försök istället vända dina tankar och skriv ner det som är positivt. Du kan även i efterhand gå tillbaka och bli peppad och inspirerad till att vara ditt bästa jag!

Klicka här för att maila oss